Sahel zielenieje dzięki globalnemu ociepleniu

22 lipca 2016, 10:03

Wydaje się, że globalne ocieplenie odpowiada za zazielenianie się Sahelu. Naukowcy z Instytutu Meteorologii im. Maksa Plancka w Hamburgu informują na łamach Nature Climate Change, że z powodu wyższych temperatur w regionie Morza Śródziemnego do południowych granicy Sahary dociera w czerwcu, gdy rozpoczyna się monsun, więcej wilgoci ze wschodnich regionów Morza Śródziemnego



Morszczyn pęcherzykowaty (Fucus vesiculosus)

Zastępnik soli z glonów

8 lipca 2016, 11:38

Naturalnie słone glony morskie (brunatnice) mogą zastąpić sól. Oprócz sodu zawierają też potas i magnez oraz pierwiastki śladowe.


20 kilogramów ryb na głowę

7 lipca 2016, 13:39

Z danych ONZ wynika, że po raz pierwszy w historii średnia roczna konsumpcja ryb w przeliczeniu na mieszkańca Ziemi przekroczyła 20 kilogramów. Z raportu FAO (Food and Agriculture Organization) dowiadujemy się, że tak duża konsumpcja ryb to wynik udoskonalonej akwakultury oraz zmniejszonego marnotrawstwa


Co za dużo, to niezdrowo dla jaj

7 lipca 2016, 11:21

Przykład zagrożonych żółwi zielonych (Chelonia mydas) z Raine Island pokazuje, że nie zawsze w dużej liczbie siła. Okazało się bowiem, że wskaźnik wylęgowości jest ograniczony właśnie przez zbyt dużą liczbę sąsiadujących gniazd.


Klucz do przewlekłego zmęczenia znajduje się w jelicie, nie w głowie

4 lipca 2016, 11:02

Dotąd naukowcy nie znali przyczyn zespołu przewlekłego zmęczenia (ZPZ) ani skutecznych sposobów walki z tą przypadłością. Ostatnio jednak badacze z Uniwersytetu Cornella zidentyfikowali biologiczne markery w mikrobiomie jelitowym i wskaźniki zapalne we krwi.


Pacyfik powraca do normy po katastrofie w Fukushimie

4 lipca 2016, 10:42

Pięć lat po katastrofie nuklearnej w Fukushimie poziom radioaktywności wód Pacyfiku szybko powraca do normy. Scientific Committee on Oceanic Research, w pracach którego biorą udział eksperci z całego świata przeanalizował wyniki 20 badań związanych z katastrofą


Oporna skrobia pomaga ludziom z zespołem metabolicznym

1 lipca 2016, 11:22

Uzupełnienie diety osób z zespołem metabolicznym o skrobię oporną na strawienie korzystnie zmienia mikrobiom, pozwalając obniżyć poziom złego cholesterolu i związany z otyłością stan zapalny.


Czas przejścia pokarmu przez jelito kluczowy dla zdrowia

28 czerwca 2016, 10:51

Czas przejścia pokarmu przez układ pokarmowy (pasażu) wpływa na ilość szkodliwych metabolitów bakteryjnych. Tym samym stanowi czynnik kluczowy dla zdrowia jelit.


Biurowa kultura słodyczy rujnuje zdrowie

24 czerwca 2016, 12:14

Torty i ciasta przynoszone do pracy, by świętować czyjeś urodziny czy inne ważne okazje, rujnują, wg prof. Nigela Hunta z Wydziału Chirurgii Stomatologicznej Królewskiego College'u Chirurgów, nie tylko uzębienie, ale i wagę.


Myszy jedzące więcej błonnika, mają słabsze alergie

22 czerwca 2016, 16:48

Wg naukowców, w odpowiedzi na błonnik bakterie jelitowe uwalniają specyficzny kwas tłuszczowy, który zmniejsza reakcję alergiczną za pośrednictwem zmian w układzie odpornościowym.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy